Franchise
Internationally
FranCon Franchise Consulting on mukana ketjujen kansainvälistämisessä. Olemme olleet vuosien varrella auttamassa useita kansainvälisiä ketjuja rantautumaan maahamme. Lisäksi olemme auttaneet vähintään yhtä montaa suomalaista ketjua laajentumaan maailmalle. Tämän palvelun mahdollistaa laaja kansainvälinen verkostomme.
International Franchise Consultants Network (IFCN)
FranCon is a member and a representative of Finland in the International Franchise Consultants Network (IFCN).
IFCN -members are the best franchise experts in their respective countries, and the goal is to help the franchise chains to grow and internationalize.
The benefits IFCN can provide to a franchisor that is interested in international development are numerous, including reputable local professional advice in foreign markets and access to their expertise and extensive contacts in the franchise industry, including investor relations, finance, legal, market research, recruitment strategies, etc., all of which complement the in-house capabilities of the franchisor.
How to Franchise Internationally?
Eli franchising sopii myös kansainvälistymisen malliksi
Kansainvälinen franchisetoiminta ei ole helppoa, mutta oikeista lähtökohdista huolellisesti toteutettuna siinä on mahdollista onnistua. Hyvä suunnittelu ja valmistautuminen ovat keskeisiä edellytyksiä. Suomessa toimii monia ulkomailta tulleita ketjuja, mutta myös monia suomalaisia ketjuja on viety franchisingmallilla menestyksekkäästi ulkomaille. Tilastojen mukaan kaikista Suomessa toimivista franchisingketjuista noin 20% on peräisin maailmalta. Suomesta maailmalle on puolestaan vienyt franchisekonseptiaan jo reilut parikymmentä ketjua – jo yli 30 maahan.
Vain menestyvällä konseptilla voi lähteä maailmalle
Kansainvälistymään lähtevällä yrityksellä pitää olla valmis ja menestyvä konsepti kotimaan markkinoilla. Rahoitustilanteen on oltava hyvä ja osaamisresurssien sovittava laajenemiselle. Kansainvälistyjä tarvitsee runsaasti malttia, sillä ulkomaantoimintojen käynnistäminen vaatii aikaa.
Ketjun täytyy löytää sopiva ulkomainen yhteistyökumppani. Se tarvitsee kohdemaassa luotettavia asiantuntijoita, joilta saa apua mm. markkinoitten selvittämiseen ja paikallisen franchisepartnerin löytämiseen.
Kansainvälisen konseptin tuominen Suomeen
Mikäli taas ryhtyy franchisingottajaksi Suomeen pyrkivälle ketjulle, on mietittävä, sopiiko ”franchise” eli maahantuotava konsepti Suomen markkinoille, millainen kilpailutilanne täällä on ja onko ketjulle laajenemismahdollisuuksia. Franchisingantajan taustat ja panostusintressit Suomen markkinoita kohtaan kannattaa selvittää hyvin. Myös omat resurssit on punnittava tarkkaan. Esimerkiksi valtakunnallisena master franchise -yrittäjänä toimiminen vaatii usein mittavia panostuksia ja tiukkaa sitoutumista ketjun kehittämiseen valtakunnallisesti.
Menetelmiä kansainvälistymiseen
Olitpa viemässä konseptianne ulkomaille tai tuomassa konseptia Suomeen, on olemassa muutama yleisesti käytössä oleva yhteistyö- / laajenemismalli (methods how to franchise internationally):
Master franchise on yleisin kansainvälistymismetodi. Franchisingantaja solmii alueellisen master franchise -sopimuksen paikallisen yrityksen kanssa, jolloin tämä saa oikeuden levittää konseptia sovitulla alueella. Yritys, ns. master franchisee, voi tällöin myydä oikeuksia (sub-franchise) muille tai perustaa omia yksiköitä. Se vastaa omalla alueellaan verkoston kehittämisestä, yrittäjien rekrytoinnista ja ohjaamisesta, palvelujen tuottamisesta ja ketjun edunvalvonnasta. Alkuperäinen franchisingantaja valvoo ja koordinoi master franchiseen toimintaa.
Master franchising sopii hyvin silloin kun franchisingantajalla ei ole mahdollisuuksia solmia suoria franchisingsuhteita yksittäisiin ulkomaisiin yrittäjiin tai perustaa omaa tytäryhtiötä. Myös mikäli etäisyydet ovat pitkiä tai kielelliset, kulttuurilliset tai lainsäädännölliset erot ovat suuria, metodi on käyttökelpoinen. Ongelmia voi koitua valvonnasta tai epäonnistuneesta master-yrittäjän valinnasta.
Esimerkkejä Suomessa toimivista ketjuista, jotka hyödyntävät master franchise -mallia: Avis, Hertz, Burger King, McDonald’s ja Partyland
Area development on lähellä master franchise -mallia. Siinä franchisingantaja luovuttaa paikalliselle yritykselle oikeudet etsiä verkostoon uusia yrittäjiä sekä ohjata heitä ja kehittää alueen liiketoimintaa, mutta kaikki yrittäjät kuitenkin solmivat suoran franchisingsopimuksen franchisingantajan kanssa. Area developer toimii useimmiten myös itse franchisingottajana. Area developer saa korvauksen ketjun kehittämistoiminnastaan franchisingantajalta.
Esimerkkejä Suomessa toimivista ketjuista, jotka hyödyntävät area development -mallia: Expense Reduction Analyst ja Subway.
Suora franchising (Direct Franchise) tarkoittaa sitä, että yritys toimii ulkomaisten franchisingottajien kanssa samalla tavalla kuin kotimaisten, yhteistyön harjoittamisen välimatka on vain pidempi. Suoraa franchisingia käytetään yleensä silloin, kun etäisyydet ovat lyhyitä ja markkinarakenteelliset, kulttuurilliset ja muut erot ovat pieniä. Myös lainsäädäntö tai verotukselliset syyt voivat tukea tätä mallia. Suoraa franchisingmallia käytetään usein myös siksi, että se on franchisingantajalle edullisin ja tuottavin malli, koska väliorganisaatiot puuttuvat.
Yksi tapa kansainvälistyä on tietenkin perustaa kohdemaahan oma tytäryritys, jonka omistaa täysin itse tai paikallisen yrityksen kanssa (ns. joint venture). Ulkomaisen tytäryhtiön perustaminen tulee kyseeseen silloin, kun suora franchise ei toimi tarpeeksi tehokkaasti esimerkiksi verkoston laajuuden takia, tai jostain muusta syystä halutaan saada tiukka kontrolli paikalliseen toimintaan.
Joint venture-yhteistyössä perustetaan tytäryhtiö paikallisen kumppanin kanssa yhteistyössä. Joint venture-yhtiö myy kohdemaassa franchise oikeuksia ja valvoo konseptin käyttöä. Yhteisyrityksen kautta saadaan tärkeää paikallistuntemusta. Toiminnan kontrollointi paranee uudella alueella.
Tyypillinen käytäntö joint venture-mallissa on, että kun toiminta on vakiintunut ja ketjun kasvu on lähtenyt kohdemaassa hyvin käyntiin, sopimukset muutetaan master franchise -sopimuksiksi myymällä oma osuus yhtiöstä paikalliselle partnerille.
Kansainvälinen franchising vaatii paitsi resursseja, myös erityisasiantuntemusta kansainvälisestä franchisetoiminnasta että paikallismarkkinoista. Monissa maissa on oma Franchise Act eli erityislainsäädäntöä franchisetoimintaan, mikä täytyy tuntea hyvin ennen ko. maahan rantautumista. FranCon Franchise Consulting auttaa laajalla kansainvälisellä verkostollaan sekä suomalaisia ketjuja laajentumaan kansainvälisesti että kansainvälisiä ketjuja rantautumaan Suomeen.
Read more about IFCN: ifcn-international.com
OTA YHTEYTTÄ
Olemme teihin yhteydessä mahdollisimman pian